Kvalitet för oss på Granby storgård är att tillgodose behov och infria förväntningar hos tre huvudintressenter: Klienter, placerande myndighet och medarbetare. Våra medarbetare är en central resurs i kvalitetsarbetet. Den vård- och behandlingsverksamhet vi bedriver kommer till i personliga möten mellan medarbetare och klienter och mellan medarbetare och placerande myndighet. Samtliga medarbetare är delaktiga i att utveckla Granby Storgårds tjänster, i det direkta vård- och behandlingsarbetet. Det innebär att alla medarbetare omfattas av kvalitetsarbetet. Varje medarbetare har ett ansvar för kvaliteten i det egna arbetet och bidrar därmed till kvalitetsutvecklingen.
Granby Storgårds övergripande mål är att ge vård och behandling av hög kvalitet. Det övergripande målet är definierat i ett antal variabler, som tillsammans definierar god kvalitet.
– Att vården och behandlingen bedrivs med hög rättssäkerhet.
-Att vården och behandlingen är kunskapsbaserad.
-Att vården bedrivs med god etik.
-Att den enskilde ges god omvårdnad.
-Att vården och behandlingen bedrivs jämställt.
-Att vården och behandlingen utformas i samverkan med den enskilde och den placerande myndigheten.
Vi har skriftliga rutiner för klagomålshantering, sexuella övergrepp samt våld eller hot om våld. Vi ser hela klagomålshanteringen som ett verktyg i vårt kvalitetsarbete. Ett bra system för klagomålshantering ger viktig information för oss på Granby Storgård. Då kan man ta itu med de problem som föranleder klagomålet och förbättra arbetet. En samlad kunskap om alla klagomål ger viktig information till ledningen. Ledningen får veta om det finns behov av nya arbetssätt eller en förbättrad organisation. Ett ordentligt system för klagomål ger oss dessutom ett förtroendefullt förhållande till elever, anhöriga, handläggare och övriga. Genom att utveckla metoder för egenkontroll och ständiga förbättringar höjer vi kvaliteten.
Vi ingår även i Skandinavisk sjukvårdsinformations kvalitetsindex, ett verktyg för att löpande få kännedom om våra styrkor och svagheter vilket är ett bra sätt att hitta förbättringsområden.